maandag 25 juli 2016

Gouden Bergen 24: KLAAR!


Gouden Bergen
De Gouden Bergen zijn klaar. Een paar dagen geleden vond ik het mooi geweest. Mijn gevoelens, gedachten en mijn naald komen er in samen. Een wat dramatische manier misschien om uit te drukken dat dit echt geworden is wat ik denk. Het is gedetailleerd, met veel verschillende steken, los van traditionele borduuropvattingen. Elk onderdeel is met overtuiging bedacht en uitgevoerd. 

de vlucht over zee
Hier begon het mee, met een cirkel en vluchtelingen die over de zee naar de Gouden Bergen willen gaan. Het lied van @The Scene en @The Lau 'Iedereen is van de wereld- de wereld is van iedereen', speelde aldoor in mijn hoofd. Hoe kan het dat we mensen laten verdrinken? Zouden ze nog gevonden en begraven worden? En als ze levend de overkant bereiken, zijn er echt geen Gouden Bergen voor hen. Ze komen in kampen en worden opgesloten.

verbonden met elkaar
'De vluchtelingen' een anonieme groep: honderden, duizenden, miljoenen. Maar elke vluchteling staat in relatie tot iemand: moeder, zoon, opa, tante: al die mensen lijden.

gebroken dromen
Liefde, veiligheid, hartstocht, gelijkheid, vrede, vrijheid: alle dromen zijn gebroken. Dat geldt voor deze gevluchte mensen, maar daardoor ook voor mij en misschien wel voor ons allemaal. 'Wij', 'ons': niet zo mooi om voor iedereen te spreken misschien.

Ons land is van ons
Daar wonen 'wij': veilig, achter een hek, mogen zeggen wat we willen, demonstreren. Onze kinderen gaan naar school, er is van alles te koop, we hebben een gekozen regering. Vol overvloed, maar niet om te delen.... 

wapenfabriek
'Wij' hebben ook wapenfabrieken. Ook als symbool voor het 'kwade' in de wereld wat 'wij' in stand houden. 

vrije mensen
'Vluchtelingen' is  geen anonieme of aparte groep: het zijn mensen zoals jij en ik. Allemaal verschillend. Allemaal vrij. 

vrijheid
Bloemen, kleuren, welkom: een beeld van vrijheid voor alle mensen.
Ik weet dat het niet zo is: vrijheid is niet statisch, het is aldoor zoeken naar wat mag en wat moet en wat kan. 
Maar laten we optimistisch blijven.  

 
5 opmerkingen:

 1. Mooi werk en mooie woorden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hij is prachtig geworden!!!
  En ook zoveel er omheen, leuk hoor.
  Groetjes, Marjan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb met heel veel plezier gevolgd hoe dit prachtige borduurwerk tot stand is gekomen. Petje af! En gefeliciteerd met de publicatie op MrXStitch.

  BeantwoordenVerwijderen